ONTSTAAN STICHTING J.W. RACER HUIS

Stichting J.W. Racer Huis is statutair opgericht op 4 maart 1980 door de heren G.P.L. Bloemen, J.H. Molkenboer, J.B.G.M. Essink, J.A.J.M. Peters, G. van Rijk, H.J. Hoogstraten en G.J.D. Wellink. De eerste voorzitter was G. van Rijk (1980 - 1992). 

De stichting heeft ten doel het in eigendom verkrijgen, beheren en instandhouden van gebouwen, die als monument (kunnen) worden aangemerkt en gelegen zijn binnen de gemeente Oldenzaal.  De stichting heeft de culturele ANBI status

Tot heden is het pand, het J.W. Racerhuis aan de Marktstraat 15 te Oldenzaal, het enige pand dat in bezit is van de stichting. Dit pand, in de volksmond beter bekend als 'De Sociëteit", is in eigendom verkregen door overdracht van de Vereniging de Groote Sociëteit met het eerder nader omschreven doel.

Beleidsplan

De stichting onderhoudt de doelstelling middels een beleidsplan dat met enige regelmaat wordt bijgesteld. Het beleid is gericht op het duurzaam exploiteren van het J.W. Racerhuis

lees hier verder

Masterplan 2019 fase 1

In 2017 besloot het toenmalige bestuur van de Stichting J.W. Racer Huis, bestaande uit de heren J.J. Prick, B. Riteco, P.B. Deursen, H.J. Smellink en B.F.E.J. Kosterink, een toekomstvisie voor het J.W. Racerhuis te laten ontwikkelen. Een eerste aanzet werd gemaakt door Hoek & de Wit Architecten uit Delft. Dit monde in 2019 uit in het Masterplan 2019, welke plannen door de leden van de Vereniging de Groote Societeit werden geaccordeerd. Het Masterplan behelsde de renovatie van de rechtervleugel van het pand, alsmede de bouw van een serre aan de tuinzijde van het Racerhuis. Voor definitieve uitwerking werd gekozen voor het ontwerp van Architectenbureau John Velthuis uit Oldenzaal.

In september 2020 werd begonnen met de nieuwbouw van een serre achter het pand en een interne verbouwing waarbij een horeca-keuken in de oude woonkamer werd gesitueerd en de garderobe werd gerenoveerd.  Eind april 2021 werd de renovatie en nieuwbouw alsmede de vernieuwde tuin opgeleverd.

Masterplan 2019 fase 2

Eind 2022 werd het Masterplan 2019 uitgebreid met fase 2 (Duurzame energie). Gedurende de bouwactiviteiten van fase 1 werden al een tweetal volgende projecten aangewezen. Dat betroffen de renovatie van de vloeren in de biljart- en bitterkamer (fase 3) alsmede het project Kegelbaan (fase 4). Vanwege de plotseling opkomende energiecrisis medio 2022 werd de fase duurzame energie er met voorrang aan toe gevoegd.  

Onder anderen vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne werd het gebruik van gas ontzettend duur. Ook de prijs van electra steeg naar ongekende hoogten. Dat leidde er toe dat de stichting genoodzaakt was naar duurzame vormen van energie om te zien. Masterplan 2019 fase 2 werd geopend en uitgewerkt. De doelstelling was het plaatsen van zonnepanelen en hybride-warmtepompen om de kosten van gas en electra aanzienlijk te verlagen. 

Uiteindelijk verliep het toch anders dan verwacht. De gasprijs daalde dusdanig, dat de hybride-warmtepompen niet werden aangeschaft. De zonnepanelen, te plaatsen op het dak aan de tuinzijde, bleken beduidend minder rendement op te leveren dan vooraf werd opgegeven. Plaatsen werd daarmee economisch niet verantwoord. Alleen op het dak van de kegelbaan werden 10 panelen geplaatst. En er werden twee airco-installaties geplaatst om de kegelbaan zo mogelijk gasvrij te maken. In het Koetshuis werd een warmtewin-installatie geplaatst, zodat ook in deze ruimte de klimaatbeheersing op orde is. Tevens werd het noodzakelijk groot onderhoud aan het dak van het Racerhuis en het Koetshuis uitgevoerd. Dankzij een goed voorbereide en beheerde begroting werd er ruimte gecreëerd om het plafond in de bitterkamer te restaureren. De noodzaak daarvan was al eerder door Monumentenwacht gesignaleerd. Een uitvoerig verslag van de werkzaamheden, uitgevoerd tijdens fase2, kunt u hier lezen

Masterplan 2019 fase 3

In het voorjaar 2024 werd Masterplan 2019 fase 3 verder ontwikkeld. Deze fase behelst de renovatie van de vloeren van de Biljartkamer en de Bitterkamer. Deze vloeren rusten op zandgrond en dreigen langzaam te verzakken. Omdat deze vloeren behoren tot het Rijksmonument is voor de renovatie een omgevingsvergunning vereist. Onderzoek wees uit dat op enig moment deze vloeren vervangen dienen te worden. Om niet overvallen te worden door een onverwachte verzakking werd besloten de omgevingsvergunning nu al aan te vragen. Renovatie van de vloeren is een majeure investering. Want behoudens de vloeren zal ook het interieur deels vervangen moeten worden. Betrokken partijen, behoudens de stichting ook de Vereeniging de Groote Sociëteit en de exploitant, zullen de komende periode gebruiken om met elkaar in overleg te treden over een mogelijke aanpak van deze renovatie.